NORRIS GREEN HOUSING


 

 

 

Project Description

In terms of urban design, the work that Aire Design has contributed to a final development strategy includes the application of recent government policies, community consultation, spatial orientation studies, mixed-function and mixed-tenure place making, environmental LA21-led initiatives, other sustainability measures and housing / landscape neighbourhoods based on 'Home Zone' principles. In terms of architecture, the practice has applied 'millennium targets' to a new range of house types appropriate to the area and has developed a contemporary language to express the dwelling's relationship to its external landscape.
Between 89% and 95% of the local community supported the key strategies of the blueprint.

As an initial part of the regeneration of a large 'windfall' site in Liverpool, new house types have been designed to meet the needs of both housing association and private developers, in a manner that will integrate differing tenures. These houses have prefabricated 'core' construction, a range of options both externally and internally for individual expression, the facility to be in terrace or less dense formats and the ability to provide either 'pass', 'good', 'very good' or 'excellent' 'EcoHome' ratings on the BRE's method of assessment.

Project Details

LOCATION: Norris Green, Liverpool UK

AREA: 2,500 sq.m. 

APPOINTMENT: 2005

COMPLETION: 2008

CLIENT: Liverpool City Council

IN ASSOCIATION WITH: Aire Design